Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Galileo Presents: Lezing “Supernovae; Door: Edwin Mathlener

21 januari 2023 / 14:00 - 16:30

€4,00
Inhoud van de lezing
Op het eerste gezicht ziet de sterrenhemel er onveranderlijk uit, dit in tegenstelling tot onze eigen wereld. Maar al in het verre verleden zagen astronomen soms plotseling een ster opvlammen, een nieuwe ster of ‘nova’, die het ideale beeld van de hemel verstoorde.
Nu weten we dat sterren reusachtige gasbollen zijn, die in hun binnenste energie opwekken door kernfusiereacties. Het grootste deel van hun leven verbranden sterren waterstof en veranderen ze uiterlijk niet zo veel. Dat verandert echter drastisch als de waterstof in de kern opraakt en een ster andere energiebronnen moet aanboren. Een ster zwelt dan op tot rode reus of rode superreus. De lichtere rode reuzen (tot ca. 8 zonsmassa’s) verliezen in die tijd veel massa en zullen eindigen als witte dwergster. De zwaardere rode superreuzen zullen uiteindelijk als ‘supernova’ exploderen waarbij een neutronenster of zwart gat kan ontstaan.
Tot 1987 hadden we nog nooit een supernova gezien voordat deze tot ontploffing kwam. Maar op 24 februari 1987 werd de sterrenkundige wereld verrast door een heldere supernova in de Grote Magelhaense Wolk. Deze ster was al eerder bestudeerd en bleek vreemd genoeg een blauwe superreus te zijn geweest. Juist vanwege dit afwijkende gedrag weten we nu veel meer supernovae.
Sinds enkele jaren wordt er gespeculeerd over een nieuwe klasse van zeer heldere supernovae, de hypernovae. Deze zijn waarschijnlijk de verklaring voor de zogenaamde gammabursters.
Biografie Edwin Mathlener
Edwin Mathlener studeerde sterrenkunde in Utrecht van 1982 tot 1988. Naast zijn werk voor een grote wetenschappelijke uitgeverij is hij altijd actief geweest met het organiseren van sterrenkundige activiteiten en het populariseren van sterrenkunde, o.a. in Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde, Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, Stichting ‘De Koepel’, Stichting Universum en Sonnenborgh – museum & sterrenwacht. Vanaf eind 2009 tot eind 2013 werkte hij volledig voor ‘De Koepel’ in Utrecht, totdat die organisatie haar activiteiten moest beëindigen. Hij maakte 25 jaar deel uit van de redactie van het sterrenkundemagazine Zenit, waarvan twee perioden als hoofdredacteur, werkte mee aan de Sterrengids en is nu nog actief voor de jaarlijkse uitgave Sterren & Planeten. Hij is vrijwilliger bij Sonnenborgh en geeft regelmatig cursuslessen en lezingen voor publiekssterrenwachten en verenigingen. Na het einde van ‘De Koepel’, keerde hij terug naar eerdergenoemde uitgeverij als Product Manager voor het digitale redactiesysteem van de wetenschappelijke tijdschriften.

Gegevens

Datum:
21 januari 2023
Tijd:
14:00 - 16:30
Kosten:
€4,00

Locatie

Schaapskooiweg 95
Heerlen, 6414 EL

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Mededeling!

De sterrenkijkdagen op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart zijn volledig uitverkocht.
Het is NIET mogelijk om aan de kassa nog entreekaarten te kopen.
Dit omdat we alle aanwezige bezoekers een zo aangenaam mogelijke avond willen bezorgen, zonder dat het té druk wordt.

Aan iedereen die ons vrijdag of zaterdag komt bezoeken:
– Het kan op sommige momenten of plekken even druk zijn, we hopen op jullie begrip en geduld
– Er zullen om 20:00, 21:00 en 22:00 uur presentaties in de presentatiezaal plaatsvinden, met een maximum capaciteit van 55 personen per presentatie.
Bij binnenkomst ontvang je een gekleurde sticker op je entreeticket, welke de tijd bepaald hoelaat je de presentatie kunt bijwonen. We verwachten de grootste drukte aan het begin van de avond, wil je deze ontlopen, kom dan een uurtje later.
– Parkeren kan alleen voor de slagboom aan de rechterkant, de sterrenwacht is dan nog ongeveer 3 minuutjes lopen.

Naast de presentatie in de zaal, zullen er ook nog diverse kleine presentaties plaatsvinden en kan de “grote, antieke telescoop” in de koepel bekeken worden.
De weersverwachtingen zijn niet heel erg gunstig, maar we hopen uiteraard dat we toch nog wat van de sterrenhemel te zien krijgen, waar we met diverse telescopen naar zullen kijken.

Heb je een klacht? Meldt dit bij een van de vrijwilligers en we proberen dit dan uiteraard meteen op te lossen.

We wensen iedereen veel plezier toe en laten we er samen 2 gezellige avonden van maken!