Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Galileo Presents: Lezing “Het onderzoek naar het supermassieve zwarte gat in het Circinus sterrenstelsel”; Door: Wout Goesaert

20 april / 15:00 - 17:30

€4,50

Diep in het hart van sommige sterrenstelsels, schuilt een soort ‘mistige torus’, bestaande uit moleculen en stof. Deze torus omringt een actief supermassieve zwart gat en verbergt een deel van het uitgestraalde licht. Dankzij ALMA, een krachtige radiotelescoop, kunnen we nu voor het eerst deze torussen in detail bekijken.

Op zaterdag 20 april 2024 worden de recentste onderzoeksresultaten gepresenteerd van de torus in het Circinus sterrenstelsel. Met ALMA hebben we de mogelijkheid om in te zoomen op deze mistige ring en ontdekten we allerlei interessante details. We hebben bijvoorbeeld vastgesteld dat de temperatuur binnen deze ring redelijk constant is, ongeveer 110 graden Kelvin, en dat de dichtheid van de materie ongeveer een miljoen deeltjes per cubieke cm is. We hebben ook gekeken naar de interacties tussen verschillende delen van deze torus en de andere structuren eromheen. De meeste van deze ontdekkingen zijn compleet nieuw en zullen verder onderzoek vereisen. Het lijkt erop dat er materie van buitenaf naar binnen stroomt, en we hebben zelfs aanwijzingen gevonden voor een soort stof- en gasfontein.

We staan momenteel aan het begin van het begrijpen van de fascinerende dynamiek van actieve supermassieve zwarte gaten. En daar horen jullie alles over tijdens deze aankomende lezing.

Gegevens

Datum:
20 april
Tijd:
15:00 - 17:30
Kosten:
€4,50

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Mededeling!

De sterrenkijkdagen op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart zijn volledig uitverkocht.
Het is NIET mogelijk om aan de kassa nog entreekaarten te kopen.
Dit omdat we alle aanwezige bezoekers een zo aangenaam mogelijke avond willen bezorgen, zonder dat het té druk wordt.

Aan iedereen die ons vrijdag of zaterdag komt bezoeken:
– Het kan op sommige momenten of plekken even druk zijn, we hopen op jullie begrip en geduld
– Er zullen om 20:00, 21:00 en 22:00 uur presentaties in de presentatiezaal plaatsvinden, met een maximum capaciteit van 55 personen per presentatie.
Bij binnenkomst ontvang je een gekleurde sticker op je entreeticket, welke de tijd bepaald hoelaat je de presentatie kunt bijwonen. We verwachten de grootste drukte aan het begin van de avond, wil je deze ontlopen, kom dan een uurtje later.
– Parkeren kan alleen voor de slagboom aan de rechterkant, de sterrenwacht is dan nog ongeveer 3 minuutjes lopen.

Naast de presentatie in de zaal, zullen er ook nog diverse kleine presentaties plaatsvinden en kan de “grote, antieke telescoop” in de koepel bekeken worden.
De weersverwachtingen zijn niet heel erg gunstig, maar we hopen uiteraard dat we toch nog wat van de sterrenhemel te zien krijgen, waar we met diverse telescopen naar zullen kijken.

Heb je een klacht? Meldt dit bij een van de vrijwilligers en we proberen dit dan uiteraard meteen op te lossen.

We wensen iedereen veel plezier toe en laten we er samen 2 gezellige avonden van maken!