Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Galileo Presents: Lezing “De basisingrediënten voor de vorming van planeten”; Door: Florian Driessen

18 november 2023 / 14:00 - 16:30

€4,50

Het ontstaan van het zonnestelsel en haar planeten is een fascinerende aangelegenheid. Niettegenstaande zijn er (nog steeds) grote onzekerheden over hoe dit proces van planeetvorming exact werkt. Doorheen deze lezing zullen we bekijken wat de benodigdheden zijn om planeten rondom sterren te vormen. Specifiek zullen we eerst focussen op ons eigen zonnestelsel en op welke manier het is ontstaan, of toch denken hoe het is ontstaan.

Om de vorming van planetaire systemen te begrijpen, inclusief ons eigen zonnestelsel, moeten we eerst kort het grootschaligere proces van stervorming illustreren. Stervorming is namelijk een nodige voorwaarde voor de vorming van een planetair systeem. Vanuit dit vertrekpunt kunnen we een ‘logische’ verklaring geven voor de fysische eigenschappen van planeten en andere objecten in ons zonnestelsel.

Dat we allesbehalve een logische verklaring denken te hebben voor planeetvorming, blijkt wanneer we buiten ons zonnestelsel kijken. Als slot bespreken we kort planeten voorkomend rondom andere sterren in ons Universum. Detecties van zulke exoplaneten laten voornamelijk een situatie zien die onze kennis over de vorming van planetaire systemen in vraag stelt, of toch alleszins dat er precies geen algemeen vormingsmechanisme is…

Gegevens

Datum:
18 november 2023
Tijd:
14:00 - 16:30
Kosten:
€4,50

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Mededeling!

De sterrenkijkdagen op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart zijn volledig uitverkocht.
Het is NIET mogelijk om aan de kassa nog entreekaarten te kopen.
Dit omdat we alle aanwezige bezoekers een zo aangenaam mogelijke avond willen bezorgen, zonder dat het té druk wordt.

Aan iedereen die ons vrijdag of zaterdag komt bezoeken:
– Het kan op sommige momenten of plekken even druk zijn, we hopen op jullie begrip en geduld
– Er zullen om 20:00, 21:00 en 22:00 uur presentaties in de presentatiezaal plaatsvinden, met een maximum capaciteit van 55 personen per presentatie.
Bij binnenkomst ontvang je een gekleurde sticker op je entreeticket, welke de tijd bepaald hoelaat je de presentatie kunt bijwonen. We verwachten de grootste drukte aan het begin van de avond, wil je deze ontlopen, kom dan een uurtje later.
– Parkeren kan alleen voor de slagboom aan de rechterkant, de sterrenwacht is dan nog ongeveer 3 minuutjes lopen.

Naast de presentatie in de zaal, zullen er ook nog diverse kleine presentaties plaatsvinden en kan de “grote, antieke telescoop” in de koepel bekeken worden.
De weersverwachtingen zijn niet heel erg gunstig, maar we hopen uiteraard dat we toch nog wat van de sterrenhemel te zien krijgen, waar we met diverse telescopen naar zullen kijken.

Heb je een klacht? Meldt dit bij een van de vrijwilligers en we proberen dit dan uiteraard meteen op te lossen.

We wensen iedereen veel plezier toe en laten we er samen 2 gezellige avonden van maken!