Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Galileo Presents: Lezing “Supernovae; Door: Edwin Mathlener

21 januari 2023 / 14:00 - 16:30

€4,00
Inhoud van de lezing
Op het eerste gezicht ziet de sterrenhemel er onveranderlijk uit, dit in tegenstelling tot onze eigen wereld. Maar al in het verre verleden zagen astronomen soms plotseling een ster opvlammen, een nieuwe ster of ‘nova’, die het ideale beeld van de hemel verstoorde.
Nu weten we dat sterren reusachtige gasbollen zijn, die in hun binnenste energie opwekken door kernfusiereacties. Het grootste deel van hun leven verbranden sterren waterstof en veranderen ze uiterlijk niet zo veel. Dat verandert echter drastisch als de waterstof in de kern opraakt en een ster andere energiebronnen moet aanboren. Een ster zwelt dan op tot rode reus of rode superreus. De lichtere rode reuzen (tot ca. 8 zonsmassa’s) verliezen in die tijd veel massa en zullen eindigen als witte dwergster. De zwaardere rode superreuzen zullen uiteindelijk als ‘supernova’ exploderen waarbij een neutronenster of zwart gat kan ontstaan.
Tot 1987 hadden we nog nooit een supernova gezien voordat deze tot ontploffing kwam. Maar op 24 februari 1987 werd de sterrenkundige wereld verrast door een heldere supernova in de Grote Magelhaense Wolk. Deze ster was al eerder bestudeerd en bleek vreemd genoeg een blauwe superreus te zijn geweest. Juist vanwege dit afwijkende gedrag weten we nu veel meer supernovae.
Sinds enkele jaren wordt er gespeculeerd over een nieuwe klasse van zeer heldere supernovae, de hypernovae. Deze zijn waarschijnlijk de verklaring voor de zogenaamde gammabursters.
Biografie Edwin Mathlener
Edwin Mathlener studeerde sterrenkunde in Utrecht van 1982 tot 1988. Naast zijn werk voor een grote wetenschappelijke uitgeverij is hij altijd actief geweest met het organiseren van sterrenkundige activiteiten en het populariseren van sterrenkunde, o.a. in Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde, Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, Stichting ‘De Koepel’, Stichting Universum en Sonnenborgh – museum & sterrenwacht. Vanaf eind 2009 tot eind 2013 werkte hij volledig voor ‘De Koepel’ in Utrecht, totdat die organisatie haar activiteiten moest beëindigen. Hij maakte 25 jaar deel uit van de redactie van het sterrenkundemagazine Zenit, waarvan twee perioden als hoofdredacteur, werkte mee aan de Sterrengids en is nu nog actief voor de jaarlijkse uitgave Sterren & Planeten. Hij is vrijwilliger bij Sonnenborgh en geeft regelmatig cursuslessen en lezingen voor publiekssterrenwachten en verenigingen. Na het einde van ‘De Koepel’, keerde hij terug naar eerdergenoemde uitgeverij als Product Manager voor het digitale redactiesysteem van de wetenschappelijke tijdschriften.

Gegevens

Datum:
21 januari 2023
Tijd:
14:00 - 16:30
Kosten:
€4,00

Locatie

Schaapskooiweg 95
Heerlen, 6414 EL

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn niet meer beschikbaar

Informatie Perseïden avond 9 augustus 2024

Er zijn geen tickets meer verkrijgbaar voor de publieksavond van 19:30 – 22:30 uur.
Uiteraard is iedereen welkom om gratis buiten de sterrenwacht naar de vallende sterren te komen kijken.
Er zullen dan ook enkele telescopen opgesteld staan waar we enkele deepsky objecten mee zullen laten zien.
Consumpties (frisdrank en zoetigheid) is verkrijgbaar in de sterrenwacht, eigen eten en drinken mag meegenomen worden, mits buiten geconsumeerd.
 
🌡️ 𝐃𝐞 𝐰𝐞𝐞𝐫𝐬𝐯𝐞𝐫𝐰𝐚𝐜𝐡𝐭𝐢𝐧𝐠:
🌠 𝐃𝐞 𝐯𝐞𝐫𝐰𝐚𝐜𝐡𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐯𝐚𝐧 𝐡𝐞𝐭 𝐚𝐚𝐧𝐭𝐚𝐥 𝐯𝐚𝐥𝐥𝐞𝐧𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐞𝐫𝐫𝐞𝐧: 𝐭𝐮𝐬𝐬𝐞𝐧 𝐝𝐞 𝟏𝟎 𝐞𝐧 𝟐𝟎 𝐩𝐞𝐫 𝐮𝐮𝐫
Het maximum is op 12 augustus, dus daar zitten we op 9 augustus nog wat voor.
De maan zal niet storen, deze zal om 22:30 uur alweer ondergaan.
Naast de Perseïden zijn er ook nog andere vallende sterren te zien
ℹ️ Aanvullende informatie voor mensen die naar de reguliere publieksavond komen:
Er passen maximaal 50 personen in onze presentatiezaal. Is de zaal vol, wordt verzocht de presentatie van 21:00 of 22:00 uur bij te wonen (dit is dezelfde presentatie als die van 20:00 uur)
Tip: Indien mogelijk, kom iets later naar de sterrenwacht, zodat je de presentatie van 21:00 of 22:00 uur kunt bijwonen.
Het reguliere programma (19:30 – 23:00 uur) zal er als volgt uitzien:
19:30 uur – Sterrenwacht open
20:00 uur – Presentatie
21:00 uur – Presentatie
22:00 uur – Presentatie
22:30 / 01:00 uur – Perseïden bekijken (tevens staan er telescopen opgesteld welke gericht zijn op enkele sterrenhopen)
𝐂𝐨𝐧𝐬𝐮𝐦𝐩𝐭𝐢𝐞𝐬 (𝐟𝐫𝐢𝐬𝐝𝐫𝐚𝐧𝐤 𝐞𝐧 𝐞𝐞𝐧 𝐬𝐧𝐚𝐜𝐤𝐣𝐞 (𝐜𝐡𝐢𝐩𝐬 𝐞𝐧 𝐳𝐨𝐞𝐭𝐰𝐚𝐫𝐞𝐧)) 𝐳𝐢𝐣𝐧 𝐯𝐞𝐫𝐤𝐫𝐢𝐣𝐠𝐛𝐚𝐚𝐫 𝐢𝐧 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐞𝐫𝐫𝐞𝐧𝐰𝐚𝐜𝐡𝐭.
Kom je alleen buiten gezellig naar de vallende sterren kijken, mag je uiteraard je eigen eten en drinken meenemen.
ℹ️ Een verzoek aan iedereen die naar de sterrenwacht komt:
– Gebruik je gezonde verstand en houd rekening met elkaar.
– Rook niet op de heide (bij de ingang van de sterrenwacht staat een asbak, rook daar en duw je sigaret/sigaar goed uit!).
– BBQ-en en open vuur is verboden!!
– Ruim je rotzooi op. Buiten de sterrenwacht staat een prullenbak waar je je afval in kwijt kan of neem je afval netjes mee naar huis en gooi het daar weg.
– Geen zaklampen of flitsers van de telefoon gebruiken. Dit verstoort het nachtzicht. Gebruik eventueel een rood lampje.
ℹ️Nog enkele tips:
– Wil je de Perseïden komen kijken, neem een klapstoeltje of dekentje waar je op kunt liggen mee, dat kijkt wat makkelijker naar boven.
– Muggenspray / deet is geen overbodige luxe als je niet lek geprikt wilt worden door de muggen.
– Is er iets niet naar wens? Spreek een van onze vrijwilligers aan, dan kunnen we samen een oplossing bedenken.