Komeet A3 (Tsuchinshan-ATLAS)
Waarschijnlijk heb je er in de media al iets over gehoord of gelezen: er is een komeet in de buurt!
In de media worden al snel superlatieve termen gebruikt, zoals: “komeet van de eeuw”, of “helderste komeet sinds “zoveel” jaar.
Wat kunnen we daadwerkelijk verwachten van deze komeet?
Wanneer is deze komeet zichtbaar?
De komeet was begin oktober zichtbaar vanaf het zuidelijk halfrond. Er circuleren spectaculaire foto’s over het internet, waar de komeet met een extreem lange staart op te zien is.
Momenteel (8 oktober 2024) is de komeet niet zichtbaar, omdat deze zich nagenoeg tussen de Aarde en de Zon bevindt.
Je kunt dit heel goed zien op de beelden van LASCO C3 (beelden gemaakt van de Zon vanaf een satelliet in de ruimte): https://www.swpc.noaa.gov/products/lasco-coronagraph.
Vanaf 12 oktober zal de komeet zichtbaar worden voor ons. Het is lastig te voorspellen hoe goed de komeet te zien zal zijn. Het weer speelt natuurlijk een belangrijke rol. Maar er zijn meerdere factoren waar we rekening mee moeten houden.
Allereerst de helderheid van de komeet. We weten niet precies hoe helder deze uiteindelijk zal zijn. Daarnaast is het niet heel gunstig dat de komeet zo laag aan de westelijk hemel staat, waar de Zon net daarvoor is onder gegaan.
Tussen 12 en 15 oktober is de verwachting dat de komeet het helderst is, echter staat deze nog vrij laag aan de hemel net na zonsondergang. In de dagen/weken erna zal de komeet steeds hoger aan de hemel zichtbaar zijn, maar zal deze ook steeds minder helder worden, aangezien deze zich steeds verder van de Aarde af beweegt.
Kortom: Vanaf 14 oktober zal de komeet iets makkelijker te vinden zijn. Door de zeer hoge snelheid van de komeet zal deze de dag erna alweer een stuk hoger aan de hemel staan. Zie onderstaand kaartje.
Kaartje van 14 t/m 24 oktober, waar de komeet zich zal bevinden aan de westelijke hemel. Copyright: John Jardine Goss/Earthsky.org
Kan ik deze komeet zelf ook zien?
Rekening houdend met bovengenoemde factoren, zou het zeer zeker mogelijk moeten zijn om de komeet zelf te aanschouwen, al dan niet met een verrekijker of kleine telescoop. De helderheid en zichtbaarheid zijn niet te voorspellen, waardoor we geen garantie hebben dat de komeet daadwerkelijk met het blote oog zichtbaar zal zijn.
LET OP: Foto’s geven geen reëel beeld hoe een komeet met het blote oog zichtbaar zal zijn. Door langere belichtingstijd kun je de komeet op een foto veel beter in beeld brengen. Met het blote oog zal er hoogstwaarschijnlijk niet veel meer dan een wazig plukje te zien zijn.
Enkele belangrijke tips om de komeet zo goed mogelijk te kunnen zien:
- Zorg voor een vrij zicht op de westelijke horizon
- Ga naar een zo donker mogelijke plek, weg van verlichting
- Gebruik eventueel een verrekijker
- Indien je telefoon camera een nachtstand heeft, gebruik deze om de komeet te “spotten”. Als je eenmaal weet waar deze staat, is het met het blote oog ook makkelijke om de komeet te zien.
Tip voor de wat meer doorgewinterde kijkers: Vanwege de hoge snelheid van de komeet is dit gedurende de avond duidelijk te zien. Kijk met een telescoop naar de komeet en zie dat deze zich binnen 15 minuten zichtbaar verplaatst heeft t.o.v. de sterren op de achtergrond.
Hieronder nog een kaart met de positie van de komeet vanaf 12 oktober.
Kaartje vanaf 12 oktober, waar de komeet zich zal bevinden aan de westelijke hemel tov de sterren. Copyright: www.skyatnightmagazine.com