Sterrenwacht Limburg

Sterrenwacht Limburg heeft de exploitatie van de sterrenwacht overgenomen van eXplorion Science Center.
De stichting die de sterrenwacht op de heide exploiteert is opgericht in 2012 met als doel de laatste sterrenwacht en haar unieke erfgoed (het klassieke instrumentarium) in Nederlands Limburg te behouden. De stichting en haar medewerkers bestaan uit vrijwilligers. Tevens is de stichting aangesloten bij landelijke organisaties als LSPS en KNVWS.

Limburg en de Euregio kent tientallen mensen die diepgaand zijn geïnteresseerd in de sterrenkunde. Deze amateursterrenkundigen hebben hiervan hun hobby gemaakt.
Het beoefenen van deze hobby kent een breed spectrum. Zo zijn er velen die de sterrenhemel met eigen ogen bestuderen, al dan niet met behulp van verrekijkers of telescopen. Anderen fotograferen de sterrenhemel. Waarbij de ene hobbymatig fotografeert, doet de ander dat ter beoefening van (semi-)wetenschappelijke activiteiten. Naast de praktijk zijn veel sterrenkundigen ook bezig met de theorie. Wat gebeurde er in de seconden na de "Big Bang", of hoe ontstaat een ster precies?

Stichting Sterrenwacht Limburg wil een plek bieden waar bezoekers en donateurs de sterrenkunde actief kunnen beleven. De locatie Schrieversheide voldoet hierin op verschillende manieren. Het gebouw is geoptimaliseerd voor het uitoefenen van de sterrenkunde. Er zijn twee koepels aanwezig alsmede een presentatiezaal. Één van deze koepels is uitgerust met een 120 jaar oude Fauth refractor telescoop.

Stichting Sterrenwacht Limburg kent een sterke regionale aanzuigende functie: als de enige overgebleven sterrenwacht in Limburg gaat ze deze taak uiterst serieus vervullen. De sterrenwacht is druk bezig om met bestaande organisaties een mooie invulling te zoeken met regionale initiatieven. Denk aan Natuurmonumenten, denk aan de Zuid-Limburgse vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, maar ook aan geschiedkundige organisaties die een raakvlak hebben met astronomie.

De sterrenwacht biedt naast vaste publieksavonden ook grote ruimtes voor het houden van (thematische) tentoonstellingen en presentaties.
De presentatiezaal leent zich uitstekend voor het geven van presentaties en lezingen. Dat kan een de vrijwillgers zelf doen of een door Stichting Sterrenwacht Limburg uitgenodigde gastspreker, al dan niet in samenwerking met andere organisaties uit de regio of daarbuiten.

Stichting Sterrenwacht Limburg zal verder verschillende workshops, cursussen en excursies faciliteren. Workshops zullen over het algemeen een breed spectrum van de sterrenkunde, voor een breed publiek, worden gegeven. Van telescoopbouw tot het herkennen van sterrenbeelden.
Tevens zullen er cursussen en activiteiten specifiek voor de jeugdige geïnteresseerden worden georganiseerd.

De vrijwilligers van de stichting dragen hun steentje bij aan het populariseren van sterrenkunde in het algemeen en in het bijzonder als hobby. Evenementen zoals de landelijke sterrenkijkdagen of de Nacht van de Nacht zullen worden gebruikt om mensen te introduceren tot de sterrenhemel, de hobby en de problematiek rond de sterrenkunde, zoals lichtvervuiling, aan te kaarten.

De Stichting kan haar werk doen door giften en donaties. Het geld wordt onder meer gebruikt voor het onderhoud van het pand, en de restauratie van de unieke collectie antieke telescopen. Daarom wordt een gift zeer op prijs gesteld.

Tweets

Prev Next
Alles over Meteoren

Alles over Meteoren

maandag 31 juli 2017

Je hebt het waarschijnlijk vast wel enkele malen in het nieuws mogen lezen. Er zijn meteorenregens op komst met een activiteit van wel tot 60 meteoren per uur. Vaak nog...

Lees meer
New Horizons vliegt langs Pluto!

New Horizons vliegt langs Pluto!

woensdag 15 juli 2015

Na een reis van ruim negen jaar was het dan zover. De sonde New Horizons arriveerde bij de planeet Pluto. Voor velen van ons een spannend moment want tot nu...

Lees meer
De Herfststerrenhemel

De Herfststerrenhemel

vrijdag 05 september 2014

Nu dat we tegen het einde van de zomer aanlopen, worden de nachten weer langer. Op dit moment gaat de Zon hier rond 20.00u onder en dit wordt de komende...

Lees meer