Zeven aardachtige planeten rond ster ontdekt.

  • Posted on:  donderdag, 23 februari 2017 12:58
  • Geschreven door 

Een onderzoeksteam aan de universiteit van Luik heeft met behulp van de TRAPPIST-telescoop te Chile maar liefst 7 (!) aardachtige planeten om de ster Trappist-1 ontdekt. Deze dwergster, die niet veel groter is dan onze planeet Jupiter, staat op 'maar' 40 lichtjaren van de Aarde. Hoewel er regelmatig planeten rond andere sterren worden ontdekt, komt het minder vaak voor dat deze zogenaamde exo-planeten gelijkenissen vertonen met de Aarde.

habzone

Zo zou TRAPPIST-1 met haar planeten er uit kunnen zien. Het valt op dat zeker de binnenste planeten wel erg dicht bij de ster staan. De groen ingetekende schijf is de leefbare zone rond de ster.

Leven?

Dit is nu een punt van discussie; Van de zeven planeten liggen er drie in de leefbare zone; En dat is een goed teken. Als een planeet zich namelijk in deze zone begeeft, dan is er de mogelijkheid tot vloeibaar water. De leefbare zone is een gebied rond een ster waar de temperaturen precies goed zijn voor de aanwezigheid van water in vloeibare vorm. De aanwezigheid van water wordt gezien als één van de eisen voor leven zoals wij dat kennen.

De planeten cirkelen wel erg dicht rond de ster; Alle zeven planeten cirkelen in een baan die kleiner is dan de baan van Mercurius rond de Zon. Dat is in het geval van Trappist-1 niet zo'n probleem daar de ster maar liefst 2000 keer minder licht en warmte uitstraalt dan onze Zon. Een eventueel nadeel is wel dat alle planeten waarschijnlijk met dezelfde kant naar de ster toewijzen ("tidally locked") dus dat betekent dat altijd maar één kant wordt verwarmd. Maar mochten de drie planeten een atmosfeer hebben dan kan een overschot van warmte aan de dagzijde wordt 'afgevoerd' naar de nachtzijde van de planeet.

plan1

Een impressie van een der drie planeten in de leefbare zone; Wellicht heeft de planeet een bruikbare atmosfeer. Door gravitationele interactie tussen de planeet, ster en andere planeten, zouden de planeten vulkanen kunnen bevatten.

Deze waarneming zal wetenschappers zeker een tijdje bezighouden. Men hoopt door middel van verdere waarnemingen te kunnen ontdekken of de planeten voorzien van een (bruikbare) atmosfeer. Verder zullen nieuwe toekomstige technieken zoals de James-Webb telescoop, nog meer details en kunnen verschaffen over de samenstelling van de planeten en haar atmosferen en natuurlijk de hamvraag beantwoorden: Is er mogelijk leven aanwezig op één van deze planeten?

 

Tekst en afbeeldingen: Christian Mass; Afbeeldingen gerendered m.b.v. spaceengine.org

 

Laat een reactie achter

Tweets

Prev Next
Alles over Meteoren

Alles over Meteoren

maandag 31 juli 2017

Je hebt het waarschijnlijk vast wel enkele malen in het nieuws mogen lezen. Er zijn meteorenregens op komst met een activiteit van wel tot 60 meteoren per uur. Vaak nog...

Lees meer
New Horizons vliegt langs Pluto!

New Horizons vliegt langs Pluto!

woensdag 15 juli 2015

Na een reis van ruim negen jaar was het dan zover. De sonde New Horizons arriveerde bij de planeet Pluto. Voor velen van ons een spannend moment want tot nu...

Lees meer
De Herfststerrenhemel

De Herfststerrenhemel

vrijdag 05 september 2014

Nu dat we tegen het einde van de zomer aanlopen, worden de nachten weer langer. Op dit moment gaat de Zon hier rond 20.00u onder en dit wordt de komende...

Lees meer