Perseiden komen er weer aan!

  • Posted on:  dinsdag, 22 juli 2014 16:39
  • Geschreven door 

Half augustus mogen wij weer de Perseiden begroeten; Met 100 tot 150 vallende sterren per uur behoort deze meteorenzwerm tot een van de aktievere zwermen. De naam Perseiden leent zich aan het feit dat de vallende sterren uit het sterrenbeeld Perseus lijkt te komen.

Vallende ‘ster’ is geen ster

Een vallende ‘ster’ is eigenlijk geen ster maar ruimtestof dat met hoge snelheid de dampkring van de Aarde binnendringt. Dit stof of gruis bestaat meestal uit kleine stukjes metaal of gesteente die zijn achtergelaten door kometen of zijn overgebleven na botsingen van grotere hemellichamen. De grootste veroorzaker van dit ruimtegruis zijn wel de kometen. Deze sneeuwballen vliegen kriskras door ons zonnestelsel. Wanneer zo’n komeet de Zon nadert dan zorgt de immense straling van de Zon ervoor dat een deel van de komeet sublimeert. Het resultaat is dat de komeet dus een enorm spoor van ruimtepuin achterlaat. Wanneer de Aarde door zo’n spoor van ruimtepuin vliegt dan komt dit puin met hoge snelheid in aanraking met onze dampkring. De enorme wrijvingsenergie die hierbij vrijkomt zorgt ervoor dat dit ruimtepuin in heel korte tijd helemaal opbrandt. Dit zien we dan als een snelbewegend lichtspoor. 

467x622 08061547 perseid-meteor-kingham

Een artists-impression van een meteorenregen

 

Licht en beweging leveren veel informatie

Er zijn subtiele verschillen zichtbaar tussen de meteoren onderling. Zo is uit de kleur veel af te leiden over de samenstelling van de meteoor. Zo bevatten groengekleurde meteoren veel koper en geel-gekleurde meteoren veel ijzer. Ook de snelheid waarmee een meteoor langs de hemel trekt geeft informatie over de eigensnelheid en richting van de meteoor en haar veroorzaker.

Lopen wij gevaar?

De meeste deeltjes branden geheel op voordat ze het Aardoppervlak kunnen bereiken. Er zijn soms echter uitzonderingen; Op 15 februari 2013 trad boven het Oeral-gebied een groot stuk ruimtepuin de dampkring binnen. Dit resulteerde in een enorme vuurbol die op een hoogte van c.a. 18 km explodeerde. Deze explosie zorgde voor een drukgolf die op de grond heel wat ramen liet barsten! De kans dat een meteoriet echter heel op de Aarde aankomt blijft wel enorm klein.

russian-meteor KRT-WORLD-NEWS-RUSSIA-METEOR-2-ABA

De meteoor die boven midden-Rusland explodeerde. Het resultaat? Een heldere vuurbal gevolgd door een luide knal en veel gesneuveld glas..

Perseiden

Tijdens de nacht van 12 en 13 augustus a.s. vliegt de Aarde door een stofwolk achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Het hoogtepunt wordt rond 02.00u verwacht. De hoeveelheid meteoren is moeilijk in te schatten maar meestal ligt dit aantal rond de 100 meteoren per uur. Helaas staat dit jaar wel de Maan aan de hemel hetgeen betekent dat enkel de heldere meteoren zichtbaar zullen zijn. Niettemin een aanrader om met een tuinstoel en een drankje de sterrenregen te bekijken. De vallende ‘sterren’ lijken uit het sterrenbeeld Perseus te komen die rond middernacht in het oosten staat.

 

Screenshot 2014-07-22 16.42.37

De meteoren komen uit het sterrenbeeld Perseus dat rond middernacht in het oosten zichtbaar is. Klik op de foto voor een grotere versie.

 

Veel kijkplezier!

Laat een reactie achter

Tweets

Prev Next
Alles over Meteoren

Alles over Meteoren

maandag 31 juli 2017

Je hebt het waarschijnlijk vast wel enkele malen in het nieuws mogen lezen. Er zijn meteorenregens op komst met een activiteit van wel tot 60 meteoren per uur. Vaak nog...

Lees meer
New Horizons vliegt langs Pluto!

New Horizons vliegt langs Pluto!

woensdag 15 juli 2015

Na een reis van ruim negen jaar was het dan zover. De sonde New Horizons arriveerde bij de planeet Pluto. Voor velen van ons een spannend moment want tot nu...

Lees meer
De Herfststerrenhemel

De Herfststerrenhemel

vrijdag 05 september 2014

Nu dat we tegen het einde van de zomer aanlopen, worden de nachten weer langer. Op dit moment gaat de Zon hier rond 20.00u onder en dit wordt de komende...

Lees meer