ISON: De komeet van de eeuw

  • Posted on:  maandag, 18 november 2013 15:32
  • Geschreven door 

UPDATE - 05/12/2013

Komeet ISON heeft de passage langs de Zon helaas niet overleefd. Toen de komeet van ons uit gezien achter de Zon verdween, brak hij in stukken. Wat er nu van over is, zijn talloze kleine brokstukken. Er schijnt wel nog een stukje komeetkern over te zijn maar als deze de Aarde nadert dan is deze zo zwak dat men die enkel met grotere telescopen zal kunnen zien.

 

 

De wetenschapssites en -magazines staan er ondertussen vol mee. Zelfs National Geographic Channel gaat een avond besteden aan de zogenaamde komfirst-image-of-comet-isoneet van de eeuw. Komeet ISON werd in september 2012 per toeval ontdekt door twee Russische wetenschappers met behulp van een 40 cm telescoop die onderdeel is van het International Scientific Optical Network. Daar het normaal is dat de komeet de naam krijgt van de ontdekkers of instituut, kreeg deze komeet de naam ISON toegekend.

Top of Flop?

Tot enkele dagen geleden voldeed de komeet niet aan de voorspelde toename van zichtbaarheid maar daar is onlangs onverwachts verandering in gekomen! Enkele dagen geleden nam de komeet ineens enorm in helderheid toe. Men vermoedt dat dit wordt veroorzaakt door grote uitbarstingen van gas en stof. De recentelijke toename in helderheid kan positief maar ook negatief zijn. Positief in de vorm dat we hem uiteraard nu makkelijker kunnen zien. Maar onverwachte uitbarstingen duiden vaak op tekens dat de kern wellicht begint te scheuren. Door de toenemende invloeden van de nabije Zon werken er verschillende krachten waardoor de komeet wellicht uit elkaar getrokken wordt. Met andere woorden, als de komeet op 25 november a.s. eenmaal achter de Zon is verdwenen kan het best zijn dat we hem nooit meer terugzien. De voorspelde Top wordt dan een onvervalste Flop.

Hoe kan ik de komeet waarnemen?

Het zien van de komeet is weggelegd voor de vroege vogels onder ons. Om de komeet te kunnen zien kijk je voor zonsopgang naar het zuid-oosten; vanaf een uur of vijf tot zonsopgang. De komeet staat dan laag bij de horizon, 'rechts' van de planeet Mercurius. Een verrekijker is op dit moment nog nodig daar de komeet, zeker in het lichtvervuilde Europa nog moeilijk te zien is. Wat je ziet is een pluizig bolletje. Op donkere plekken kan er eventueel een staart zichtbaar zijn. Wellicht voor het publiek nog niet zo spannend....maar daar komt de komende weken hopelijk verandering in! De komende dagen beweegt de komeet steeds verder naar de Zon toe waarbij zij op 25 november a.s. de passage langs de Zon maakt. Daarna verplaatst zij zich hoger aan de hemel. Dus vooral vanaf eind november/begin december wordt het interessant; De komeet nadert dan ook de Aarde en zou door haar recentelijke passage langs de Zon kwa uitbarstingen erg actief moeten zijn. Als de verwachtingen uitkomen dan wordt de komeet, met staart en al, met het blote oog erg goed zichtbaar. Meer informatie volgt over de komende weken.

Comet-ISON-long-path-ephemV2-1024x761

Sterrenwacht en de komeet

Wij zullen de komende weken uiteraard stilstaan bij de komeet door middel van onze expositie en presentaties. Houdt u ook onze website en Facebook-pagina in de gaten voor de laatste aktiviteiten rond dit thema. Algemene informatie over kometen vindt u hier.

Overige informatie

Deze Engelstalige pagina geeft de laatste ontwikkelingen omtrent komeet ISON

Deze applicatie voor de mobiele telefoon geeft de laatste ontwikkelingen en live-positie van de komeet

Onze eigen pagina met algemene informatie over kometen.

Laat een reactie achter

Tweets

Prev Next
New Horizons vliegt langs Pluto!

New Horizons vliegt langs Pluto!

woensdag 15 juli 2015

Na een reis van ruim negen jaar was het dan zover. De sonde New Horizons arriveerde bij de planeet Pluto. Voor velen van ons een spannend moment want tot nu...

Lees meer
De Herfststerrenhemel

De Herfststerrenhemel

vrijdag 05 september 2014

Nu dat we tegen het einde van de zomer aanlopen, worden de nachten weer langer. Op dit moment gaat de Zon hier rond 20.00u onder en dit wordt de komende...

Lees meer
Perseiden komen er weer aan!

Perseiden komen er weer aan!

dinsdag 22 juli 2014

Half augustus mogen wij weer de Perseiden begroeten; Met 100 tot 150 vallende sterren per uur behoort deze meteorenzwerm tot een van de aktievere zwermen. De naam Perseiden leent zich...

Lees meer