New Horizons vliegt langs Pluto!

  • Posted on:  woensdag, 15 juli 2015 12:32
  • Geschreven door 

Na een reis van ruim negen jaar was het dan zover. De sonde New Horizons arriveerde bij de planeet Pluto. Voor velen van ons een spannend moment want tot nu toe is Pluto maar een mysterieus en relatief onbekend object. Iedereen kent wel de eindeloze speculatie over Pluto in de verschillende (sterrenkundige) literatuur. En geen enkele wetenschapper kon het publiek nu precies vertellen hoe Pluto er nu eigenlijk uitzag. Daar gaat nu verandering in komen. Op de foto hierboven zien we de allereerste gedetailleerde foto van Pluto en Charon (links).

33 minutes of fame

Op 14 juli voltooide New Horizons een zogenaamde fly-by. Tijdens deze fly-by vloog de sonde heel dicht langs Pluto (en Charon) en verrichtte op dat moment allerlei metingen om de kenmerken van haar oppervlak, atmosfeer en interne opbouw te bepalen. Uiteraard worden er ook heel wat foto's van zowel Pluto als Charon gemaakt. Omdat Pluto maar een klein object is, duurde de fly-by maar 33 minuten.

Een missie met een lange adem

De afstand tussen de sonde en Aarde is erg groot. En deze grote afstand zorgt ervoor dat de radiosignalen van New Horizons erg zwak zijn. Waar wij hier op Aarde met onze WiFi makkelijk binnen een half uur een complete HD film kunnen downloaden, is dat voor New Horizons wel anders; De grote afstand zorgt voor een trage data-overdracht en het versturen van alle data neemt maar liefst 16 maanden in beslag! Ondertussen kunnen we al genieten van deze mooie eerste compositie-opname van Pluto en Charon:

nh-color-pluto-charon

De eerste gedetailleerde foto van Pluto (rechts) en Charon (links).

En nu...?

De missie is nog niet afgelopen. De sonde vliegt nu verder om andere dwergplaneten te bezoeken. Wetenschappers hopen hierdoor meer inzicht te krijgen over de samenstelling van de kuipergordel. Deze 'gordel' rond ons zonnestelsel bevat de oudste bouwstenen van ons zonnestelsel en wetenschappers verwachten hierdoor meer inzicht te krijgen over het ontstaan van ons zonnestelsel en mogelijk ook het ontstaan van leven op Aarde. Daarnaast verwacht men dat de verkregen data van Pluto voor zeker tien jaar onderzoek garandeert.

Mysterieuze Pluto

Pluto werd op 18 februari 1930 door de astronoom Clyde Tombaugh ontdekt. Tombaugh was op zoek naar planeten en kwam Pluto door routine-observaties aan de sterrenhemel per toeval tegen.

Pluto bevindt zich op bijna 6 miljard kilometer van de Zon; Met haar bescheiden grootte van maar 2.300 km was het tot nu toe onmogelijk om vanaf de Aarde duidelijke foto's te maken van de planeet. Ondanks dit zijn we toch veel te weten gekomen over de dwergplaneet. Zo werd in 1978 het maantje Charon ontdekt. Tussen 2005 en nu werden er nog drie maantjes ontdekt genaamd Nix, Hydra, Styx en Kerberos.

Degradatie van Pluto

Toen New Horizons in 2006 gelanceerd werd, telde Pluto nog mee als planeet van ons zonnestelsel. Echter een paar maanden later besloot de International Astronomische Unie (IAU) de classificatie-eisen van een planeet bij te stellen. Nu kon een object enkel als planeet geclassificeerd worden als zij door haar eigen zwaartekracht bolvormig was, om een ster draaide, geen kernfusie te ondersteunen en de omgeving van haar baan "schoonhoudt" van andere objecten. En dat laatste is voor Pluto niet mogelijk daar zij hiervoor veel te licht is. En dus werd Pluto gedegradeerd naar dwergplaneet. Sindsdien telt ons zonnestelsel dus nog maar acht planeten.

Waarnemen van Pluto

De helderheid van Pluto aan onze sterrenhemel is rond de 12de magnitude. Dat is erg zwak. Als u Pluto zou willen waarnemen dan dient u over een redelijk grote kijker en een donkere hemel te beschikken. Zelfs dan verschijnt Pluto enkel als een zeer zwak sterretje.

Laat een reactie achter

Tweets

Prev Next
Alles over Meteoren

Alles over Meteoren

maandag 31 juli 2017

Je hebt het waarschijnlijk vast wel enkele malen in het nieuws mogen lezen. Er zijn meteorenregens op komst met een activiteit van wel tot 60 meteoren per uur. Vaak nog...

Lees meer
New Horizons vliegt langs Pluto!

New Horizons vliegt langs Pluto!

woensdag 15 juli 2015

Na een reis van ruim negen jaar was het dan zover. De sonde New Horizons arriveerde bij de planeet Pluto. Voor velen van ons een spannend moment want tot nu...

Lees meer
De Herfststerrenhemel

De Herfststerrenhemel

vrijdag 05 september 2014

Nu dat we tegen het einde van de zomer aanlopen, worden de nachten weer langer. Op dit moment gaat de Zon hier rond 20.00u onder en dit wordt de komende...

Lees meer