13 cm Fraunhofer Refractortelescoop (1843)

Fraunhofer Refractortelescoop Fraunhofer Refractortelescoop

De sterrenwacht heeft nog een schitterende, antieke telescoop: een "Fraunhofer en Utzinger" mahoniehouten telescoop uit 1843.
Het betreft een 13cm lenzenkijker op een houten "driepoot".


Deze telescoop is op 27 oktober 2012 geschonken aan de Stichting Sterrenwacht Limburg door de Redemptoristen Nederland, inclusief een aantal prachtige originele accessoires, zoals oculairen.

Er is ook nog een "aardse kijker" bijgeleverd.

Geschiedenis

De Fraunhofer & Utzinger telescoop (sterrenkijker) van de Redemptoristen in Wittem is gemaakt in 1843 en van Duitse makelij. Het is een 'late' Fraunhofer, uit het Merz tijdperk. De kijker is vrij zeldzaam. Van Fraunhofer kijkers zijn er veel geproduceerd, maar niet in deze grootte. Dat bevestigt ook de conservator van het Boerhaave museum in Leiden. Dit museum heeft een grote collectie antieke telescopen, waaronder ook een paar Fraunhofers.

De kijker maakte deel uit van een 'physisch kabinet' (een soort natuurkundelab) . Dit kabinet was voor 1500 Francs gekocht. Dit is het aankoopbewijs.
In het klooster werd veel aan onderwijs gedaan. Dat is in onze regio heel gebruikelijk geweest. Naast de Fraunhofer kijker was er ook een aardse kijker die onderdeel uitmaakte van het kabinet. De stichting heeft deze ook in bezit.

Tweets

Prev Next
Alles over Meteoren

Alles over Meteoren

maandag 31 juli 2017

Je hebt het waarschijnlijk vast wel enkele malen in het nieuws mogen lezen. Er zijn meteorenregens op komst met een activiteit van wel tot 60 meteoren per uur. Vaak nog...

Lees meer
New Horizons vliegt langs Pluto!

New Horizons vliegt langs Pluto!

woensdag 15 juli 2015

Na een reis van ruim negen jaar was het dan zover. De sonde New Horizons arriveerde bij de planeet Pluto. Voor velen van ons een spannend moment want tot nu...

Lees meer
De Herfststerrenhemel

De Herfststerrenhemel

vrijdag 05 september 2014

Nu dat we tegen het einde van de zomer aanlopen, worden de nachten weer langer. Op dit moment gaat de Zon hier rond 20.00u onder en dit wordt de komende...

Lees meer