22 cm Fauth Refractortelescoop (1893)

Fauth Refractor Fauth Refractor

In een van de koepels van de sterrenwacht op de Brunsummerheide staat een monumentale sterrenkijker uit 1893. Deze kijker is door de Jezuieten geimporteerd uit Amerika. Het is de allereerste Amerikaanse telescoop in Nederland en is gemaakt door de telescoopbouwer Fauth & Co uit Washington (Saegmuller). De kijker was te zien op de wereldtentoonstelling in Chicago.Met de kijker is vanuit het klooster in Valkenburg actief aan professionele sterrenkunde gedaan. De kijker is gebruikt voor het schatten van helderheden van variabele sterren. Deze gegevens worden anno nu nog steeds gebruikt!

Geschiedenis

Het pronkstuk van de sterrenwacht is de Fauth refractor (lenzentelescoop van 22,7 cm). Deze telescoop is gemaakt door Nicholas Saegmuller en de lens is van John Clacey (Washington). De kijker is voor het grootste deel uit aluminium vervaardigd. Hier een foto van voor de restauratie (najaar 2012).

De telescoop stamt uit 1893, stond op een expositie en is in 1896 in Valkenburg geinstalleerd. Het is daarmee de allereerste Amerikaanse telescoop op Nederlandse bodem. De telescoop heeft tot de tweede wereldoorlog in Valkenburg gestaan (Ignatiuscollege van de Jezuieten).

Op het anno nu vervallen kloostergebouw is nog steeds de koepel zichtbaar.ign2

De paters Joseph Hisgen en Michael August Esch hebben de kijker gebruikt voor sterrenkundebeoefening.

De telescoop was revolutionair. Geheel uit aluminium vervaardigd en een speciale 'lenscel' en vol van noviteiten. De telescoop stond op een zuil en werd aangedreven door een klok. Helaas zijn zowel de zuil als de klok niet in ons bezit. Waarschijnlijk bevinden deze zich in het ontoegankelijke en leegstaande kloostercomplex in Valkenburg.
In dit artikel een beschrijving van het observatorium, waar actief sterrenkunde is beoefend.
Capture
Het onderzoek richtte zich met name op het waarnemen en vastleggen van variabele sterren. De waarnemingen worden anno nu nog gebruikt.
De telescoop zal begin 2013 gerestaureerd zijn en weer toegankelijk voor publiek.

Tweets

Prev Next
Alles over Meteoren

Alles over Meteoren

maandag 31 juli 2017

Je hebt het waarschijnlijk vast wel enkele malen in het nieuws mogen lezen. Er zijn meteorenregens op komst met een activiteit van wel tot 60 meteoren per uur. Vaak nog...

Lees meer
New Horizons vliegt langs Pluto!

New Horizons vliegt langs Pluto!

woensdag 15 juli 2015

Na een reis van ruim negen jaar was het dan zover. De sonde New Horizons arriveerde bij de planeet Pluto. Voor velen van ons een spannend moment want tot nu...

Lees meer
De Herfststerrenhemel

De Herfststerrenhemel

vrijdag 05 september 2014

Nu dat we tegen het einde van de zomer aanlopen, worden de nachten weer langer. Op dit moment gaat de Zon hier rond 20.00u onder en dit wordt de komende...

Lees meer